Te maślane ciasteczka pokocha każdy. Przygotujesz je w 15 minut z prostych składników
Nie trzeba kupować drogich produktów i bardzo się wysilać, żeby upiec całą górę pysznych ciasteczek. Maślane ciasteczka z poniższego przepisu zawsze się udają i posmakują każdemu – ich smak pozwala przenieść się do czasów dzieciństwa. Moja rodzina mogłaby jeść je codziennie.
Jak zrobić maślane ciasteczka?
Z przygotowaniem ciasta na maślane ciasteczka poradzi sobie nawet dziecko. Bardzo ważna jest temperatura składników, które powinny być zimne. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, bo ciepło dłoni sprawi, że stanie się bardzo miękkie i zacznie kleić się do stolnicy/miski, więc trzeba będzie dodać więcej mąki, co wpłynie na konsystencję gotowych ciasteczek – wyjdą zbite i twarde. Wyrobione ciasto wymaga schłodzenia – powinno trafić do lodówki na 2-3 godziny (możesz też schładzać ciasto przez całą noc).
Wskazówka: ciasto z poniższego przepisu jest bardzo plastyczne. Można je nie tylko wałkować i wykrawać ciastka foremkami, ale także formować za pomocą rękawa cukierniczego i maszynki do ciastek.
Przepis: Maślane ciasteczka
Delikatne i cudownie chrupiące ciastka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 158 w każdej porcji
Składniki
- 135 g mąki pszennej tortowej
- 135 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaOba rodzaje mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Owiń kulę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Formowanie ciasteczekZimne ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5-7 mm. Szklanką, filiżanką lub okrągłą foremką wykrawaj ciastka i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz maślane ciasteczka przez 8-10 minut (do zrumienienia).
Jak podawać maślane ciasteczka?
Maślane ciasteczka wyśmienicie smakują bez dodatków, ale możesz udekorować je np. cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub polewą w różnych smakach, a także obsypać polewę np. wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami, sezamem, makiem, wiórkami czekolady i gotowymi posypkami cukrowymi. Idealnie nadają się też do przekładania marmoladą lub dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym i kajmakiem. Świetnie smakują również z innymi masami np. masą z białej czekolady, śmietanki kremówki, purée truskawkowego, liofilizowanych truskawek i żelatyny (ganache truskawkowe).
Wskazówka: wierzch maślanych ciasteczek można obtoczyć w cukrowych posypkach oraz cukrze o grubej rafinadzie przed pieczeniem – nasyp posypkę na talerzyk, połóż na niej uformowane ciasteczko i lekko dociśnij.